Hjem / Rettigheder

Rettigheder

Rettigheder til gamle danske sange og gamle danske børnesange er naturligvis underlagt ophavsret. Vi har valgt at have danske børne sangtekster og ikke mindst de melodier, som ligger til grund for sangene, som er før de seneste 70 år. Vi arbejder på at få lov til få andre børnesange, så du ikke skal lede nettet rundt, når du skal have Kaj og Andrea, Bamse og Kylling, Albertes børnesange og alle de andre fantastiske tekster. Alle de sange der er her overholder de regler og rammer for ophavsret.

Masser af gamle sange

Derfor er der masser af de helt gamle sange for børn, som både dine forældre og bedsteforældre har sunget i børneværelset. Der er N. F. S. Grundtvig og i det hele taget en lang liste, som er sammensat af det bedste fra de gode gamle dage. Vi har naturligvis plads til Hans Christian Andersen – eller slet og ret H. C. Andersen, som er på med historier og tekster. Johannes Frits Emanuel Andersen har skrevet en del blandt andet “I skovens dybe stille ro”. Carl Christian Bagger og Vilhelm Birkedal  var ikke de mest aktive, men lavede henholdsvis “Når kommer våren vel” og “Jeg så ham som barn”.

Bjørnstjerne Bjørnson og de andre store

Bjørnstjerne Bjørnson er sammen Steen Steensen Blicher nogle af de helt store og kendte forfattere og er koryfæer indenfor den danske sangskat. Sammen med Brorson, Morten Børup og Holger Drachmann udgør de noget af det ypperste indenfor poesi. De er naturligvis en fast bestanddel af denne side, sammen med mindre kendte Ingvor Andreas Nikolai Bondesen, Caspar Johannes Boye, Carl Joakim Brandt og Niels Thorup Bruun. De kendes dog for sange som “Blomster i vår”, “Den snor som lægges af strenge tre” og “Gud, du som lyset og dagen oplod”. Johannes Dam og hans navnebror Johannes Ewald – der var noget mere kendte stod bag klassikere, som “En sømand med et modigt bryst” – og ikke en “sømand af verden”. Den bombastiske “Udrust dig, helt fra Golgataus, Matthias” og så selvfølgelig “Kong Kristian stod ved højen mast”, som nok er – og fremover vil være – en af de mest kendte og velbesungne sange.

Johan Heiberg og Peter Faber

Johan Ludvig Heiberg var gift med Johanne Luise Heiberg og stod bag en masse skøn lyrik – som netop var inspireret af hende. Hun var en af Danmarks helt store scenekunstnere og du kan læse meget mere om hende på Gamle-danske-film.dk. 

Hun var oprindeligt født Pätges og var nok en af – hvis ikke den største – sceniske og ikoniske skuespillerinder. Hun var førdt i København under fattigdom og blev i en tidlig alder optaget på Det kongelige Teaters balletskole. Fra hun var 8 år og frem til hun i en ung alder af 13 år øvede hun til hun brød igennem med rollen som Trine i “Hans og Trine skrevet af Poul Martin Møller. Hun var selv aktiv skrivende og har blandt andet skrevet “En søndag på Amager”.

Thomas Kingo og salmerne

Thomas Kingo var sammen med Adam Oehlenschläger blandt de danske digtere der stod bag en masse populære salmer. Det er lidt med de to som med konkurrencen om anerkendelsen. De var dog aldrig i direkte konkurrence. Thomas Kingo skulle have skrevet en fælles salmebog for hele Danmark. Men det blev på grund af falske beskyldninger ikke til noget. Han er den barokke og med det lidt gammeltestamentelige synspunkt af den gamle skole. Han er dog dog den helt store Barokdigter og fungerede som præst på Fyn. Han blev senere Biskop i selvsamme område. Det er stærk tyrkertro kombineret med et pessimistisk syn på udviklingen i verden. Du finder hans salmer med “Hvilestunden er i vente” og “Nat, søvn og slum og seng, farvel”. Der er også de kendte aftensalmer og til solen stiger op “Nu rinder solen op af østerlide”. Samt “Som den gyldne sol frembryder” til “Vågn op og slå på dine strenge”.

Adam Oehlenschläger behøver vel ikke anden intro end Guldhornene og “der er et yndigt land”. Han troner foran det kongelige teater sammen med Holberg – og det er velfortjent.

En hyldest til kvinden

Emil Aarestrup skal alle igennem på gymnasiet. Han forstår at lægge poesiens smukke sprog i munden på manden og få synet til kvinden til at blomstre af erotik. Han udgav kun en digtsamling som han udgav med sin nære ven Christian Winther. Deres fælles entusiasme for kvinden og hendes ynde og skønhed blev også til flere digte som blev udgivet efter Aarestrups død. Men de mest frække blev dog ikke udgivet. “Der er en trolddom på din læbe”, siger næsten det hele.

Rettigheder for tekster

Som det fremgår er siden en hyldest til det danske sprog og de danske digtere. Derfor gør vi alt for at overholde alle de regler, love og ophavsrettigheder der er.

Vi håber siden vil vokse med hjælp fra de mange – mere nutidige danske kunstnere og skribenter. Der er så meget talent og lækkert børnemusik, som skulle spredes til alle danske børn. Både den gamle danske nationalsang og – skat, samt det nyere.