Hjem / Salmer

Salmer

De danske salmer er et samsurium af smukke lovord til den kristne tro. Til det gamle testamente men nok især til det nye. Det er dansk tradition når det er bedst og med Grundtvig og han tanker om fri ånd, fællesskab og kirkelige tro, så er salmen rodfæstet i den danske tradition. Vi synger højtiderne ind og hvis du vil læse mere om højtider kan du gøre det her. Det er især julesalmer, som vi kender. De er med om juletræet og står højt på vores fælles hitliste. Her træder ung som gammel om juletræet og synger igennem sammen. “Et barn er født i Bethlehem”, “Julen har bragt velsignet bud” og “glade jul” er alle klassikere, som julen ikke kan være foruden.

En dansk julesalme

De danske Julesalmer er bare ikke til at komme udenom – og slet ikke i julen. Vores jul er gennemsyret af julesalmer og sange og bliver tit samlet til et helt julesalmer hæfte med plads til både danske såvel som engelske julesalmer . Så går vi alle rundt om træet hånd i hånd eller hånd i den ene hånd og hæfte i den anden. For det er meget rart med julesalmer tekster for lad os bare være ærlige og sige at julesalmer tekst ikke er det vi skarpst i. Det er bare blevet nemmere med sin smartphone og se julesalmer youtube og skråle med på det i stedet. Det er sandelig salme plug and play.

De bedste salmer

Man kommer ikke udenom hverkan b s ingemann eller n f s grundtvig, når det gælder de bedste salmeskrivere. De står for langt de fleste – og de bedste salmer. Især når kirken skal synges op og gudstjenesten er i gang. Så kommer klassikere som “i østen stiger solen op”. Skal man til et bryllup, så er “Det er så yndigt at følges ad” ikke til at komme udenom. Er det op mod jul, så er det “”Dejlig er den himmel blå” sammen med de tidligere nævnte salmer. Når efteråret trænger sig på og den kolde, grå og triste tid er på vej, så er “nu falmer skoven trindt om land” et sikkert hit, der rammer stemningen inde som ude.

Er vi ovre og kigge på de sikre ørehængere i kirken, så kan man med held synge og nyde “hil dig frelser og forsoner” og “nu titte til hinanden”. Der er i det hele taget en masse dejlige salmer som bare skal synges sammen i kirken. Salmer til højtider og festlige lejligheder som barnedåb, konfirmation, bryllup og de mindre festlige begravelser.