Hjem / Danske sange

Danske sange

De skønne danske sange er en vandring af nostalgi og ørehængere – og en kilde der aldrig løber tør. Her er alt man kan synge med på – uden at skulle have undertekster på. Det er for alle aldre og naturligvis alle tider. Lige fra de helt gamle revyviser til klassikere fra 1950erne og frem. Vi har naturligvis fokus på børnesange fra alle aldre til alle aldre. Fra os med børn til jer med børn. Lettere omskrevet fra Jesper Fårekylling og deres Disneys juleshow.

Alle danske sange 

 Vi har selvfølgelig ikke fået plads til ALLE danske sange. Men ambitionen er helt sikkert at få plads til det hele. Samtidig vil vi også gerne med tiden få fyldt op med en masse andet godt til børn og barnlige sjæle. Men vi starter jo kronologisk med de helt gamle børnesange.

Da vi som børn i 1970erne skulle lave noget var der meget mere sang vi selv sang og med bevægelser til. Nu er det I pads og streaming – og det er egentligt ærgerligt. Vi så gerne at man kunne mixe det mere op. For der sker noget når man synger sammen. Der opstår et fællesskab. Både i hjemmet som i institutionen er der brug det fællesskab, som ligger i sangens glæder.

“Bro, bro brille klokken ringer 11, kejseren står på sit store hvide slot”. Sådan starter en af de helt klassiske sanglege op. ABC- sangen og der bor en bager på Nørregade, gav masser af fagter og bevægelser. Der opstod et sprog hvor alt kunne komme i spil. Der sad to katte på et bord – du behøver bare at sige det til en mand på 50 og han vil respondere: Krittevit vit, bum bum. Det er ret sjovt at se hvor meget fælles referencer betyder for os.

Masser af danske sange

“En lille Nisse rejste”, “Fra Engeland til Skotland” og fattede ikke en brik. Kender du – og elsker danske børnesange, så er det nemt at lege med ord og vers. “I en skov en hytte lå” bliver hurtigt til ” En skov en hare lå, skudt i egen store tå”. Du kan finde resten af teksten til den sang her på siden.  Mens vi er ved de helt gamle sange kan vi heller ikke komme udenom “Der kom en pige gående”, “En jæger gik at jage”  og en “pige gik i Enge”. Det var dengang farfar skulle lægges i seng. Det er svært at forestille sig at ens farfar eller morfar har været barn engang. Men de er også blevet fyldt med samme sang som dig. “Her er soen sikken en”, Høne og Hane”, og så ellers i skoven med “I skovens dybe stille ro” og I skoven skulle være gilde”. Mange gange så kender man ikke teksten mere, men synes melodien lyder bekendt. Det er en sjov fornemmelse af nostalgi og barndom.

Barndommens sange

Uanset alder har vi alle været børn – og skal man tro min kone – er jeg det stadig. Måske er det derfor jeg godt kan lide at lægge børn til tonerne af fortiden og egen stemme. “Den lille Ole med paraplyen”  og “Nu lukker sig mit øje” er mors stemme i soveværelset. beroligende og rart. Trygt har sangene: “Sov sødelig, sov blødelig”, “Sov sødt, barnlille” og ikke mindst “Sov, mit barn, sov længe” – gerne meget længe i weekenden – helt sikkert også været. Hvis vi små ikke sov allerede, så kunne “Visselul, mit lille barn” måske lige være den, der skubbede os ind i søvnen. Ellers er der jo “solen er så rød mor”. Den plejede at være en sikker vinder.

 

Der er ikke på hele den vide jord

Her er soen, sikken en

Husbonden sender Lasse ud

Hvad er der i det kloster at se?

Hvilket postbud, en due

Højt på en gren en krage

Høne og hane

I en skov en hytte lå

I skoven skulle være gilde

Jeg gik mig over sø og land

Julekalender på vers

Katten ligger under kakkelovn

Klappe, klappe kage

Kom mit lille pus og se

Kom, min lille, nu vi ville

Langt ud’ i skoven lå et lille bjerg

Lille føl

Lille Lise

Lille Peter Edderkop

Lille Viggo, vil du ride ranke?

Lotte gik, Lotte gik

Lær mig nattens stjerne

Moar, jeg skal tisse

Munken går i enge

Mæ, si’r det lille lam

 

Når kommer våren vel?

Offer og ædelig

Og hør, lille mo’er

Og ræven lå under birkerod

Op, lille Hans

Op, min lille Ole

Pandeben! Godt det gror!

På en grøn bakketop

Ride, ride, ranke

Rits Rats

Skære, skære havre

Skønjomfru hun drager det røde guldbånd

 

Stork, Stork, Langeben!

Syv arbejdsvante dværge

Syv raske piger i en ring

Søskende jeg kender fem

Så går vi rundt om en enebærbusk

Tinge-linge-later, tinsoldater

Tordenskjold

Tornerose var et vakkert barn

Tre katte krøb op på taget engang