Hjem / Engelske børnesange / Amazing grace

Amazing grace

Amazing grace er sunget af enhver amerikaner med – og uden – en tone i livet. Det er indledningen til store sportsbegivenheder som Super Bowl og rundt omkring fra øst til vest og nord til syd. Denne sang forener USA på alle måder. Der er mere information om sangen nedenfor.

Tekst af John Newton 1779

Melodi af William Walker 1835

Amazing grace, how sweet the sound
That saved a wretch like me
I once was lost but now am found
Was blind but now I see’

Twas grace that taught my heart to fear
And grace my fears relieved
How precious did that grace appear
The hour I first believed

Through many dangers, toils and snares
I have already come
‘Tis grace hath brought me safe thus far
And grace will lead me home

How sweet the name of Jesus sounds
In a believer’s ear
It soothes his sorrows, heals his wounds
And drives away his fear

Must Jesus bear the cross alone
And all the world go free?
No, there’s a cross for everyone

Hvad betyder Amazing grace

Med “Amazing Grace” som er gospelsangen over dem alle i USA, hvilket ikke siger så lidt skrev den engelske præst John Newton sig ind i hver en amerikaners hjerte. Sort som hvid – nord som syd. I en for amerikanerne tumultarisk tid med frihedskrige og siden borgerkrig er denne fantastisk tekst om forsoning og tilgivelse. Det er ny testamenteligt i den forstand at tilgivelsen er for alle. Man mener at han skrev ud fra personlige erfaringer. Pudsigt er det at han var vokset op uden nogen formfor religiøs tilknytning eller baggrund. Som helt ung blev han tvunget til at være i the US Royal Navy. Efter et ungt liv med kamp og barsk slavehandel havde angsten et så godt tag i ham, at han oplevede en vækkelse. En religiøs vækkelse som fik ham ud af slavehandelen og ind i teologien. Efter eget udsagn var det en kraftig storm ud for kysten på County Donegal ved Irland, at kan rakte hånden op efter de højere magter. Han fortsatte dog sit engagement i slavehandel indtil 1755. Amazing Grace har på den måde den betydning, at den prædiker tilgivelse for hver en synd.

Fra slavehandel til sjælesørger

Han slog sig ned i en kirke ved Buckimghamshire, hvor han sammen med William Cowper begyndte at skrive sange. Her blev “amazing grace” til. Det var efter sigende til et nytårsarrangement i 1773. Men i lang tid var og forblev den ukendt. Men med de religiøse vækkelser i USA i starten af 1800 tallet blev den populær. Den er forblevet populær siden og Elvis Presley og Jessey Norman til Nelson Mandelas 70 års fødselsdag. Dermed er der masser af udgaverne fra Amazing grace popudgave til amazing Grace jazzudgave, der er strøget lige ind.

Som børnesang er den fantastisk dejlig og let. Med budskabet om at tilgive og forene synger den sig derind hvor alle bør have barmhjertighed – i sit hjerte og sjæl. Der er mange der spørger til amazing Grace dansk tekst og den har vi en udgave af her.

Guds Nåde stor – den lyd er rar,
som frelste et vrag som mig;
Blev fundet, da jeg fortabt var,
var blind, men nu ser jeg.

Nåden vækked mit hjertes gys,
løste min frygtens bro;
så smukt det var, dét Nådens lys
den dag jeg fandt min tro.

Gud tager sig af mine tarv,
Til Hans ord har jeg lid;
og Han er mit skjold og min arv,
i al min levetid.

Hårdt og farefuldt livet var,
den tur var aldrig nem.
Nåden så langt omkring mig bar
leder mig sikkert hjem.

Lyden af Jesus navn den står
sødt i dine øre
lindre sorg, heler dine sår.
og frygten væk føre.

Bar Jesus alene sit kors
så verden fri vil gå,
Nej, til alle der er et kors.
også et jeg kan få.

Selv om vi i titusind år
skinner som solen stor, –
tid til at prise Gud vi får
i himlens store kor

Dansk tekst ved Kjeldsen 2007

Læse også:

DO-RE-MI

DO-RE-MI

Let’s start at the very beginning A very good place to start When you read …